‘Waarom zit er nou een plaatje bij van grijpmachines op de kermis?’ Dat ga ik uitleggen.
Kun jij met twee grijpmachines tegelijk knuffels grijpen op de kermis? Nee natuurlijk niet, niemand kan dat, toch? Grijp met twee machines tegelijk en je grijpt geheid mis. Toch proberen we dit met multitasking allemaal. Je brein werkt namelijk een beetje als een grijpmachine.
Dat gaat ongeveer zo. Stel dat je een email wilt schrijven en je ontvangt vervolgens een appje van een geliefde. Ik zal de stappen die dan in jouw brein plaatsvinden verder uitleggen. Ik doe dit onder andere aan de hand van het werk van John Medina, professor in bio-engineering aan de Universiteit van Washington, schrijver van het boek ‘Brain Rules’. En aan de hand van het werk van Sophie Leroy over aandachtsresidu. Ik gebruik steeds de metafoor van de grijpmachines om het beeldend te maken.
Stap 1: Verschuiving aandacht
Om te kunnen beginnen met het schrijven van de email, stroomt er bloed naar je prefrontale cortex. Een deel van dit gebied genaamd het executieve netwerk werkt als een schakelbord. Dit zorgt ervoor dat je brein met een signaal erop geattendeerd wordt dat er een nieuwe taak aankomt, namelijk ’email schrijven’. Je gooit als het ware een muntje in de grijpmachine. Hij treedt in werking.
Stap 2: Regel activering voor taak #1 (email schrijven)
Het signaal bevat twee berichten, die worden gestuurd via elektrische signalen (wonderlijk toch?). Het eerste bericht is een zoekopdracht die die neuronen moet vinden die die email kunnen schrijven. Het tweede bericht bevat een opdracht die de neuronen wakker maakt en aan het werk zetten. Dat lukt. Je begint met schrijven. De grijper beweegt naar een knuffel toe.
Stap 3: Ontkoppelen
Terwijl jij aan het schrijven bent, hoor je de melding van jouw smartphone. Je besluit te bekijken wat de melding is. Een automatisch gedragspatroon treedt in werking (melding – smartphone kijken). Omdat de regels die je gebruikt voor het schrijven van een email anders zijn dan voor het appen naar een geliefde, moet je ontkoppelen van de eerste opdracht. Jouw executieve netwerk stopt de eerste opdracht en schakelt naar de nieuwe taak en geeft de opdracht uit. In de metafoor van de grijpmachines: Jouw eerste grijper stopt, blijft hangen. Doordat hij zich niet terugtrekt (daar is geen opdracht voor gegeven), ontstaat er tevens een fenomeen genaamd aandachtsresidu. Simpel gezegd: je laat de grijper midden in het proces hangen, maar houdt je hand nog steeds bij de knop. Je wilt immers direct weer verder kunnen.
Stap 4: Regel activering voor taak #2 (je appt je geliefde)
Jouw brein stuurt opnieuw twee berichten uit die je aan het werk zetten om de app te schrijven. Opnieuw gaat een zoekopdracht uit en opnieuw worden (andere) neuronen wakker geschud. Nu kun je beginnen met schrijven van het whatsapp bericht. Omdat je twee grijpers in de lucht hebt hangen is je breincapaciteit voor beide grijpers niet volledig beschikbaar. Je tweede grijper positioneert zich en daalt naar een knuffel, maar omdat je slechts voor 80% geconcentreerd bent lukt het niet om een mooie knuffel te grijpen.
Stap 5: Je gaat weer terug naar taak #1 (email schrijven)
Opnieuw moet het schakelbord in je executieve netwerk aan de slag om je weer aan je eerste taak te zetten. Opnieuw wordt een zoekopdracht uitgevoerd en worden er neuronen geactiveerd om ze aan het werk te zetten. Dit kost je opnieuw tijd (je denkt nu: ‘eh, waar was ik ook alweer’). De eerste grijper wordt aangespoord om in beweging te komen, treedt opnieuw in werking en daalt verder af naar de knuffel naar keuze.
Conclusie: multitasken is een mythe
Dit hele proces vindt plaats in jouw hoofd in stappen, na elkaar. Niet tegelijkertijd. Daarom kunnen mensen niet bewust multitasken. En daarom kost het veel meer tijd om taken door elkaar te doen dan na elkaar. Bovendien neemt de kans op fouten enorm toe omdat je voor beide taken niet je volledige aandacht beschikbaar hebt. Omdat jouw hoofd op volle kracht werkt en je dus druk bezig bent, voelt het wel alsof je heel productief bent. Je realiseert je daarbij niet welke stappen jouw brein allemaal moet nemen. Daarom is het zo verleidelijk.
Wij zijn geen computers die meerdere rekenprocessen tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Minimaliseer daarom vandaag multitasken in jouw werkdag. Succes! Ik hoor graag van je of je dit lukt!